Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват и нарязват на дебели филийки. Посоляват се и се оставят в тава, за да излезе горчивият вкус.
Подготвят се останалите съставки. Лукът се почиства и нарязва на ситно. Може и да се настърже.
В голямата купа се слага каймата. Към нея се добавят лукът, сол, черен пипер и подправки на вкус /кимион/. Всички съставки се омесват добре.
Доматите се измиват и нарязват на филийки. Чесънът се обелва и нарязва на филийки.
Кашкавалът се настъргва.
Патладжанът се измива и отцежда.
В тиган се загрява повечко олио. Патладжанът се изпържва и от двете страни и се нарежда блат от тях в тава. Отгоре се разпределя овкусената кайма.
Разпределя се и чесънът. Отгоре се нареждат нарязаните домати. Слага се във фурната до сготвяне на всички продукти.
Запеканката се поръсва с кашкавал и се връща във фурната до запичане.
Запеканката с патладжан и домати е готова.