Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Запеканки»Италианска запеканка с патладжан и ориз

Италианска запеканка с патладжан и ориз

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Италианска запеканка с патладжан и ориз
Снимка: Яница Николова
1 / 2
31/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
65 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • домати - 400 г, белени от консерва
  • ориз - 300 г сварен
  • патладжани - 3 бр.
  • захар - 1 - 2 щипки
  • олио
  • топено сирене - окола 200 г или кашкавал
  • лук - 1 глава
  • риган - пресен
  • босилек - пресен
  • сол - на вкус
  • Сос
  • масло - 1 - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • прясно мляко - 500 мл
  • черен пипер - смлян
  • индийско орехче - настъргано
  • брашно - около 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прави се сосът, в касерола се слага маслото и се пържи брашното до светло бежов цвят. Налива се млякото и се бърка непрекъснато. Подправя се със сол и черен пипер, добавя се индийско орехче.

Патладжанът се обелва и нарязва на кръгчета или ленти, посолява се и се оставя около 40 минути, после се измива и подсушава. Потопява се в брашно по желание и се пържи от двете страни в малко олио.

Лукът се нарязва и пържи в 2-3 с.л. олио, прибавят се доматите, захарта, сол на вкус, черен пипер, босилек и се вари около 5 минути.

В тава се нарежда един ред патладжан, малко доматен сос, отгоре ориза, резени кашкавал или топеното сирене, от соса и втори ред патладжан, сос, кашкавал /топено сирене/.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: