Начин на приготвяне
Прави се сосът, в касерола се слага маслото и се пържи брашното до светло бежов цвят. Налива се млякото и се бърка непрекъснато. Подправя се със сол и черен пипер, добавя се индийско орехче.
Патладжанът се обелва и нарязва на кръгчета или ленти, посолява се и се оставя около 40 минути, после се измива и подсушава. Потопява се в брашно по желание и се пържи от двете страни в малко олио.
Лукът се нарязва и пържи в 2-3 с.л. олио, прибавят се доматите, захарта, сол на вкус, черен пипер, босилек и се вари около 5 минути.
В тава се нарежда един ред патладжан, малко доматен сос, отгоре ориза, резени кашкавал или топеното сирене, от соса и втори ред патладжан, сос, кашкавал /топено сирене/.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути.