Постен сладкиш с тиква и грис
Postan kolač sa bundevom i grizom
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Постен сладкиш с тиква и грис

Постен сладкиш с тиква и грис

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k28k15k8k1
Постен сладкиш с тиква и грис
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
29/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне10 мин.
Готвене45 мин.
Общо55 мин.
Порции10
"Ето го и победителят в категорията Вкусни сладкиши по време на пости"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Тиквата се настъргва и се смесва със кафявата захар, ваниловата захар, двата вида мляко, олиото, соковете от цитрусите и кората им, настъргана на фино ренде.

2. Добавят се брашното и бакпулверът и се разбъркват много добре, за да няма бучки. Накрая се слага грис и отново се разбърква до хомогенност. Сместа трябва да е по-скоро рядка, защото при печене грисът ще набъбне и ще поеме течността.

3. Тиквената смес се сипва в тавичка с диаметър 26-28 см., покрита с хартия за печене. Хартията е добре също да бъде намазнена. Отгоре се пръсват шамфъстъците, като леко се разбърква, за да не стоят съвсем на повърхността, а повечето да потънат навътре. По повърхността се поръсва кафява захар.

4. Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути или до суха клечка. Не бухва почти, което е разбираемо предвид продуктите, но пък става леко влажен, много ароматен и вкусен.

По желание може да бъде и сиропиран, за да стане сочен и още по-сладък.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: