Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Маринована Риба»Сьомга, маринована с червено цвекло

Сьомга, маринована с червено цвекло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сьомга, маринована с червено цвекло9 / 9
30/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
4
"За ценителите на тънките мезета и изисканите питиета"

Необходими Продукти

  • сьомга - 450 - 500 г филе с кожа
  • сол - 100 г едра, морска
  • кафява захар - 100 г
  • копър - 3 - 4 клонки, пресен
  • пащърнак - 1/2 корен
  • червено цвекло - 1 глава, малка
  • черен пипер - 2 щипки, прясно смлян
  • зехтин - за покриване на рибата накрая
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предлагам ви още един много лесен и интересен начин как да мариновате сьомга и да се насладите на един домашно приготвен и много ефектен деликатес, с който да впечатлите всеки свой изискан гостенин или своето семейство.

И нещо много важно - в пъти по-евтин от маринованата сьомга, която може да откриете в магазинната мрежа.

Ето и как да си я приготвите:

В купа смесете захарта и солта. Половината от тази смес разпределете на равномерен пласт в удобен съд/тавичка, голям горе-долу колкото парчето риба. Положете сьомгата с кожата надолу и върху нея настържете пащърнака, поръсете с черния пипер, подредете клонките копър и покрийте с останалата смес от кафява захар и едра морска сол.

Нарежете червеното цвекло на тънки шайби (може да използвате както сурово цвекло, така и сварено.) Не се тревожете, че на пръв поглед няма директен контакт с рибата, защото в процеса на мариноване солта ще се навлажни от соковете, които ще извлече от сьомгата и ще изсмуче и соковете на цвеклото, които ще бъдат поети от рибата и ще и придадат този прекрасен червеникав оттенък.

Следва да покриете с пласт или два прозрачно домакинско фолио и задължително да притиснете с тежък предмет, за да може тежестта да притиска и така по-бързо и лесно да се дехидратира сьомгата, отделяйки течности. Така ще съзрее и няма да има вид на сурова, ако това ви притеснява.

Приберете в хладилник за 24 часа до 36 часа, в зависимост от това дали предпочитате по-суха или по-малко зряла. Понякога, ако парчето риба е по- голямо или много дебело, може да престоява и до 48 часа.

Открийте коя е вашата любима и предпочитана степен на зрялост и вкус. Имайте предвид и че колкото по-дълго мариновате и сушите рибата, ще става по-солена.

Това не е проблем, тъй като има и сладки нотки, а и после при престояването в зехтина вкусът се омекотява.

Готовата маринована сьомга почистете от солта и захарта и измийте и подсушете старателно.

Намажете обилно със зехтин, ако ще консумирате до 1-2 дни. Ако ще е за повече, то трябва да съхранявате в толкова зехтин, колкото да я покрива.

Режете на тънки парченца и консумирайте върху препечена филийка със зехтин или крема сирене, доматче.

Чудесно може да комбинирате и в различни салати.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: