Начин на приготвяне
Фурна 175 градуса;
Тортена форма с ринг диаметър 20 см намаслена с парче масло и посипана с малко брашно, изтупва се брашното.
Във вряща вода се поставя лимонът, въпреки че съм ползвала БИО такъв, за около 20 сек. Изважда се и се нарязва на парчета заедно с кората.
Кайсиите се разполовяват, а допълнителните кайсии се нарязват на средно дребни кубчета.
В робот се поставят всички продукти по рецептата, без бакпулвер и млякото.
Разбиват се за около 1-3 мин в зависимост от силата на робота. Добавя се прясното мляко, отново се разбива на 1 оборот и отгоре се посипва бакпулверът, разбива се отново на 1 оборот, колкото да се смеси с продуктите.
Разбитото тесто се изсипва в купа, добавят се допълнителните кубчета кайсии, разбърква се.
Цялата смес се изсипва във формата, заглажда се. Отгоре се подреждат половинките кайсии. Посипва се с кафява захар.
Паят с кайсии и лимоново пюре се пече че се на 175 градуса за около 40-45 мин.
Изважда се от фурната плодовият пай, охлажда се за около 20-23 мин във формата и се освобождава от ринга. Напълно се охлажда върху решетка и се посипва с пудра захар.
Източник: La cucina Sottosopra