Начин на приготвяне
В дълбок съд се смесват млякото, олиото, пудрата захар, солта и жълтъкът. След това се прибавя омекналото масло и се разбива с миксер на гладък крем.
Малко по малко се прибавя предварително пресятото брашно. Когато сместа стане достатъчно гъста, се изсипва от съда и се меси на ръка, докато поеме всичкото брашно.
Не бива да се меси дълго, за да не избие маслото. Тестото се оформя на топка, покрива се с кърпа и се оставя се оставя за 1 час в хладилника.
Приготвя се пълнежът. Бадемите се попарват за 30 секунди във вряща вода, обелват се от кафявата люспа и се подсушават. Отделят се няколко ядки за украса, а останалите се смилат и се прибавят към жълтъците, сметаната и половината от пудрата захар.
Сместа се разбива с миксер. Тестото се разточва на кора и се слага в намазана с масло тавичка. Покрай стените се повдига, така че да се оформи ръб с височина около 2 см.
Дъното се набожда с вилица. Бадемовият крем се разстила върху тестото. Кайсиите се обелват, разрязват се на половинки и се почистват от костилките.
Нареждат се върху крема с разрязаната страна нагоре и се поръсват с останалата пудра захар. Сладкишът се пече около 40 минути в предварително загрята до 210°С фурна.
Изважда се и се украсява с отделените бадемови ядки. Поднася се добре охладен.