Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Моят дунапренов сладкиш

Моят дунапренов сладкиш

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Моят дунапренов сладкиш
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
05/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Този сладкиш може да бъде и ваш - стига само да изпълните тази изпитана и лесна рецепта за приготвянето му"

Необходими Продукти

  • царевично нишесте - 150 г
  • яйца - 3 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • захар - 160 г
  • ванилова захар - 1 ч.л.
  • ром - 1/2 капачка
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • лимонова кора - 1 с.л. настъргана, само жълтата част
  • бакпулвер - 1 бр.
  • олио - 100 мл
  • сол - 1 щипка
  • сладко - по избор за намазване
  • бита сметана - за украса и гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците на трите яйца и ги разбийте поотделно- белтъците заедно с четвъртия на плътен сняг, а жълтъците заедно със захарта на светло кремче.

Към това кремче налейте олиото, сложете солта, лимоновия сок и кора, рома и ванилията.

Разбийте отново и добавяйте на части нишестето (фино царевично брашно) с бакпулвера.

Към получената смес добавете малко по малко белтъчния сняг, като разбърквате внимателно с дървена лъжица, за да не спаднат.

Сипете в тавичка с диаметър 22 см, покрита с хартия за печене и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка.

Когато е готов сладкишът, изключете фурната и го оставете вътре за няколко минути на леко открехната врата, после извадете и изчакайте да изстине.

Намажете дунапренения сладкиш със сладко по избор и шприцовайте отгоре сладка бита сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: