Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Керамична форма подходяща за печене във фурна с размер 28/20 см.
Маслото се нарязва на парчета и се разпределя в тавичката за печене. Вкарва се във фурната на 100 градуса и се оставя само да се разтопи, изважда се веднага и се оставя настрана.
В купа се смесва брашното, 200 г захар и бакпулверът. Разбърква се с телена бъркалка и се налива прясното мляко при непрекъснато разбъркване, може да се ползва миксер на най-слаба степен, за да не се получат бучки. Когато сместа стане хомогенна, се изсипва в тавата с разтопеното масло. Не се разбърква!
Черешите се почистват от костилките.
Поставят се в дълбока купа, добавя се останалата захар и 1 с.л. брашно. Разбъркват се. Разпределят се равномерно върху тестото в тавичката и отново не се разбърква.
Пече се на 180 градуса около 50-60 мин или до златиста коричка и забодена клечка излезе чиста от следата на сладкиша.
Източник: vkusnoteka.com Ани Шакарян
По принцип всеки коблер се поднася топъл с топка сладолед, за повече разкош, но аз го поднесох охладен, но и при двата вида е с прекрасен вкус и аромат на свежи плодове. Може да се приготви с кайсии, праскови, сливи.
При поднасяне не се очертават правилни парчета, а се загребва с лъжица.