Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Моите талиатели Карбонара

Моите талиатели Карбонара

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Моите талиатели Карбонара
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
05/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
28 мин.
Порции
2
"И като казвам Моите имам предвид точно това - Моите талиатели, които вие ще опитате, само ако си ги приготвите сами"

Необходими Продукти

  • талиатели - 230 г
  • бекон - 100 г или панчета
  • жълтъци - 3 бр.
  • пекорино - 70 г или Пармезан, Грана Падано
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • лук - 1 бр. шалот (по желание)
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Италианският сос Карбонара е един от най-известните и широко консумирани сосове за паста и дори пица. Във времето той се е видоизменял и оригиналната рецепта почти се е забравила в съвременния свят, а единствено се пази и спазва от местните хора, съхраняващи традициите и корена на италианската кухня.

Името на този всеизвестен сос идва от думичката карбон (carbon), чието значение е въглен. Но защо ли на този светъл сос ще дават такова име, ще се запитате вероятно. Ами, то идва именно от първоначалния оригинален сос, който се е приготвял с много черен пипер и накрая готовата паста се е поръсвала с още от него, така че е изглеждала като посипана с въглен, оттам и името.

Сосът Карбонара в автентичният си вид се приготвя от яйца, обикновено само жълтък, Пекорино и Панчета, бекон. Сметаната, която често срещаме в рецепти, както и в ресторантите, е измислица на съвремието, защото с нея се приготвя по-лесно, няма рискове и не се налага специална техника. Не че и със сметана не става вкусно, но просто не е истинската Карбонара.

Ето и как да си я приготвите с малка добавка от мен - лук шалот. Ако желаете да опитате в абсолютно оригинален вид този сос, просто пропуснете лука, но тук ще опиша рецептата с него:

Сложете пастата да се вари според указанията на пакета за готовност ал денте.

Накълцайте шалота и запържете в малко зехтин и сол.Добавете панчетата, нарязана на малки кубчета, или малки правоъгълни ленти. Когато стане златиста, отстранете от огъня. В това време трябва да са готови и талиателите.

Сложете пастата при бекона и лука и налейте мъничко от водата от варенето, с леко подхвърляне на тигана смесете всичко.

Разбъркайте жълтъците и ги сипете при талиателите като продължавате да правите същите движения с подхвърлянето и леко преобръщане на пастата в тигана. Сложете и сиренето Пекорино или Пармезан на прах и черният пипер и продължете за няколко секунди, докато всичко се смеси добре и получите кремообразен сос. Жълтъците ще се сготвят от топлината на самата паста и ще станат кремообразни.

Друг вариант е да направите соса отделно на същият принцип, но задължително далеч от огъня, за да не се пресече и стане на парцали жълтъкът. Тогава си сервирате сварената паста и отгоре поливате сос, а в центъра за разкош може да сложите още един суров жълтък и да поднесете горещо, за да може всеки да си го разбърка и той да се сготви и стане кремообразен от топлината.

При поднасяне на талиатели Карбонара може да сложите и отделно купичка с още от ароматното сирене, както и още черен пипер, за да овкуси всеки своето плато.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: