Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тирамису»Моето сполучливо тирамису

Моето сполучливо тирамису

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Моето сполучливо тирамису
Снимка: marcheva14
4 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"И да не сте правили тирамису досега, няма проблеми - с тази рецепта всеки може да приготви перфектния десерт"

Необходими Продукти

  • еспресо - 6 дози + още 3 ч.л.
  • захар - 2 ч.л. пълни + още 3 с.л.
  • марсала - 100 мл вино
  • сметана 35% - 400 г
  • маскарпоне - 500 г
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • бишкоти - 400 г Савоярди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подвижен висок ринг 10 см и диаметър 20 см, напълно облечен в свежо фолио или ацетатна хартия само стените му.

Приготвят се 6 дози еспресо, като се има предвид, че италианското еспресо е около 50 мл, затова аз приготвих малко повече, за собствено спокойствие.

Горещото кафе се излива в подходяща купа, прибавя се захарта 2 пълни ч.л., разбърква се, докато се стопи, и се прибавя виното Марсала. Почти във всяка оригинална рецепта за Тирамису виното Марсала присъства, но по презумпция този сладкиш се поднася и на деца, затова може да се замени със същото количество вода, но не и сок, тъй като се смесват вкусове сок и какао.

Бишкотите се отварят.

В купа се разбива с миксер на ниска степен сиренето Маскарпоне с 3 с.л. захар до гладка консистенция. По време на разбиването се прибавят 3 ч.л еспресо, може от общото или да се приготви допълнително, а остатъкът с удоволствие ще се изпие, прибавя се ванилията.

Разбива се сметаната до средно твърди върхове, отделят се около 4 пълни с.л. и се поставят в пош с кръгъл накрайник. Този пош се оставя в хладилник до ползването му.

Останалата сметана се прибавя към маскарпонето на порции при разбиване с миксер. Последната порция сметана се разбърква с шпатула до гладък крем.

Оформя се подвижния ринг с фолиото, поставя се върху подходяща подложка. На дъното се поставят около 3 с.л. крем, разпределя се, заглажда се.

Всяка бишкота се потопява в кафето. Подреждат се върху крема, празните пространства се запълват напълно, като се начупват на парчета част от бишкотите.

Отново се разпределя слой крем и следи това се посипва с какао през цедка, бъдете щедри, какаото придава само вкус и аромат, но не и горчивина. Следват отново бишкоти, крем, отново какао и се завършва с крем, който добре се разпределя, заглажда се.

Формата се покрива със свежо фолио и се оставя в хладилник най-малко за 4 часа.

След като добре е охладена тортата, внимателно се отстранява рингът и фолиото, заглаждат се страните ѝ с палетната шпатула, отгоре се посипва плътно с какао.

От отделената сметана се оформя по избор, декорира се, тортата.

Тортата Тирамису е готова.

Източник: Tutti a Tavola - TIRAMISU`IN FORMA

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: