Начин на приготвяне
Почистват се зеленчуците.
Наситнява се лукът, морковите се нарязват на дребни кубчета, зелето се нарязва на тънки ивици, селърито се наситнява, тиквичката се нарязва на средно дребни кубчета, чесънът се намачква до пюре, може да се ползва и преса, празът се наситнява, босилекът се нарязва заедно с малките дръжки.
В дълбока тенджера се сипва зехтин и се прибавя наситнен лук, разбърква се за 2-3 минути, пасиран чесън, и се прибавят наситнен праз лук, селърито, морковите, разбърква се за 2-3 мин, добавя се мащерката, следва тънко нарязаното зеле, тиквичката.
Разбърква се, докато зеленчуците се омаслят с мазнината, посолява се със сол и се оставят на умерен котлон за 2-3 мин при разбъркване. Налива се зеленчуковият бульон, добавя се дафинов лист и следват доматите, а след това и доматената паста, зеленият боб, грахът. Разбърква се и се добавя наситнен босилек и прясно смлян черен пипер. Минестронето се оставя на умерен котлон да ври за около 15-20 мин, докато омекнат зеленчуците.
Бобът се изплаква под студена вода и се добавя към супата, разбърква се. Накрая се добавя и дребната паста и се готви по указанието на производителя. Опитва се на вкус и ако е необходимо, се добавя още малко сол, добавя се по избор и пеперончино, добавя се струйка зехтин.
Към готовото Минестроне се прибавя още половин връзка свеж наситнен босилек, разбърква се и се сваля от котлона.
Зеленчуковото Минестроне е готово.
При сервиране се добавя настърган пармезан.
Супата Минестроне в превод означава богата и гъста супа.
Предлагам вариант на зеленчуково такова, но по избор може да се добави панчета на кубчета, защо не и италианска наденица, но при всички видове супата е богата на вкус, аромати и е силно засищаща.
Източник: Recipe30