Начин на приготвяне
Пилешките гърди се измиват добре. Зеленчуците се нарязват на едро и заедно с месото се сваряват в около 1 л. -1.200 л. подсолена вода. Целта на зеленчуците е да предадат аромат на бульона. След това не се използват.
Продуктите се варят на котлона до пълна готовност на месото. Когато пилешкото се свари, се изважда от водата и нарязва на парчета, а самият бульон се прецежда през ситна цедка.
В отделен съд се смесват олиото и маслото и се слагат на котлона. След като загреят към тях се добавя брашното. Бърка се няколко минути, докато брашното се позапържи и после се налива с черпак от бульона. Получената смес се връща в тенджерата.
Следващата стъпка направата на т.нар. варена застройка. Киселото мляко се смесва с жълтъка и се слага на слаб огън на котлона. Бърка се, за да не загори.
При поява на балончета към млечната смес се добавят 1-2 черпака от бульона и всичко се връща отново в тенджерата. Ако е необходимо се добавя още сол. Фрикасето се поръсва с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Забележка: Вместо пилешки гърди могат да се използват пилешки бутчета.