Начин на приготвяне
Слагате млякото в голяма тенджера и слагате на котлона на среден огън да се свари. С термометър измервате - трябва да достигне около 38 градуса, когато достигне тая температура, снемате от котлона.
В малка купа слагате киселото мляко, мая за сирене и калций, разбърквате хубаво и сипвате сместа в тенджерата и пак разбърквате.
Сипвате сместа в тензух и оставяте да престои така около два часа да се изцеди водата. После слагате сиренето на чиния, режете на четири парчета и посолявате, ако искате.
Ако искате домашното сирене да е твърдо и да издържи много време, правите в една кутийка смес от 1 чаша вода, сол и лимонена киселина и оставяте сиренето вътре.
Така това сполучливо домашно сирене се запазва дълго време.
Коментари