Домашен лимонов крем

07/07/2019
"Светът е голям и вкусен домашен лимонов крем дебне отвсякъде, особено от хладилника "
Приготвяне15 мин.
Готвене10 мин.
Общо25 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
19 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 403
  • Преглеждания за месеца183
  • Преглеждания за седмицата27
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена19

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Захарта се смила със обелените кори от лимона. Това може да стане в подходящ уред като блендер, кухненски робот или машинка за мелене на кафе. Целта е да се отдели алкохолът от цитрусовата кора и в контакт със захарта да се разгърне ароматът максимално. Тук най-важното условие е кората да бъде обелена с подходяща белачка за цитруси или зеленчуци, за да може да не се обхваща бялата част, а само жълтата. В противен случай ще нагарча и не е приятно.

2. 8 с.л. от лимоновата захар се слагат при млякото и заедно с ванилията се слагат на умерено нагрят котлон, докато млякото закъкри, но не трябва да кипва.

3. Яйцата се разбиват с нишестето и сокът от целия лимон (сокът никога не се слага при млякото директно, защото ще го пресече).

4. Огънят се намаля до слаб - от 9 степени на 4-та или 3-та. Яйчената смес се налива на тънка струйка при непрестанно разбиване и се бърка до сгъстяване на крема около 4-5 минути.

5. Кремът се оцветява по желание със жълта сладкарска боя. Оставя се да изстине покрит със стреч фолио, което да прилепва плътно за крема, за да не хваща коричка.

6. Сметаната се разбива леко, не трябва да става прекалено твърда, просто малко да се сгъсти. Към нея се добавя останалата лимонова захар.

7. Изстиналият лимонов крем се разбива добре с по-голямата част от сметаната, останалата се запазва за украса.

Получената пухкава смес се разсипва в чашки и отгоре върху лимоновия крем се шприцоват розички от заделената сметана.

Охлажда се добре и се сервира.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Михаела Христова
Искам да попитам колко и какво нишесте се слага, понеже в описанието за приготвяне е опоменато че се смесва с яйцата, но при продуктите няма нишесте?
0
0
Йорданка Ковачева
Много благодаря, че обърнахте внимание, защото съм го пропуснала!
Нишестето е царевично, натурално и количеството му е 2 супени лъжици с малко връхче. На негово място може да се използва и обикновено бяло брашно.
2
0
Потребител#234774
много е свеж и приятен
3
0