Начин на приготвяне
Първо приготвяме пълнежа: Обелваме и почистваме ябълките. Нарязваме ги на малки кубчета и ги поставяме в тенджера. Не сипваме никаква вода. Загряваме на котлона и като леко омекнат добавяме пудрата захар.
Задушаваме при непрекъснато бъркане до пълното омекване на ябълките. След това изключваме котлона и добавяме маслото, какаото и орехите. Разбъркваме добре и покриваме тенджерата с капак. Оставяме така сместа да престои.
Започваме приготвянето на тестото: В купа разбиваме яйцата, добавяме пудрата захар и разбиваме още малко.
Добавяме солта, киселото мляко, маста и маслото и разбъркваме. Смесваме брашното с бакплувера и на части добавяме в сместа.
Омесваме меко тесто, като при необходимост добавяме още брашно. Оставяме тестото за 10 минути настрани. След това го разделяме на 4 топки и всяка разточваме на тънка кора. Оформяме на правоъгълник като изрязваме краищата на кората.
Разрязваме всяка кора на 3 части по дължина. Поставяме на всяка част по дългата страна равномерно от сместа и навиваме на тънко руло. Нарязваме на парченца /рулца/.
Подреждаме пуричките в тава и печем за 20 минути на 180 градуса. Овалваме ги още горещи в пудра захар, смесена с ванилия и подреждаме в чиния.