Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Плосък ръжен хляб спирала

Плосък ръжен хляб спирала

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Плосък ръжен хляб спирала
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
5
"Ръженик, какъвто не сте опивали досега - и трошичка няма да остане от него"

Необходими Продукти

  • ръжено брашно - 150 г
  • бяло брашно - 150 г
  • вода - 200 мл
  • мая - 10 г от кубче
  • мед - 1 с.л.
  • сол - щипка
  • маково семе - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте двата вида брашно и ги сложете в купа. Добавете щипка сол. Излейте водата с разтворената в нея мая и една с.л. мед. Започнете да месите докато получите гладко, еластично тесто.

Ако е необходимо добавете при месенето още малко брашно. Сложете тестото в купа.

Покрийте с парче найлон и кърпа. Оставете на топло докато удвои обема си.

Втасалото тесто извадете на набрашнена повърхност. От него си откъснете малко парче. Направете го на топка и поставете в застлана с хартия за печене голяма тава.

Намажете топчето с четка потопена във вода и поръсете обилно с маково семе. От останалото тесто направете еднакви по големина и тегло фитили.

Разположете ги около топчето като леко ги завиете за да се доближат едно до друго.

Поръсете хляба с брашно и с помощта на остър нож прорежете фитилите.

Изчакайте 20 минути докато се отпусне тестото. Изпечете ръжения хляб спирала на 200 градуса в предварително загрята фурна за около 35-40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: