Начин на приготвяне
В дълбока купа смесваме маята, топлата вода, меда и 2 супени лъжици бяло брашно.
Всичко това разбъркваме много добре и оставяме за около 10 минути настрана.
Приготвяме тавичка за печене, леко намазваме дъното и стените с мазнина и поставяме хартия за печене.
В друга купа смесваме двата вида брашно, като добавяме и солта.
Правим кладенче и сипваме вътре активираната мая и зехтина.
Замесваме меко тесто, което месенето продължава около 10-15 минути.
На набрашнен плот поставяме тестото и прибавяме шам фъстъка.
Доомесваме, за да се разпределят ядките равномерно в тестото.
Оформяме, както пожелаем, и поставяме в тавичка.
Аз оформих на топка, завих с кърпа и оставих да си втаса.
След като хлябът е удвоил обема си, правим три разреза и посипваме брашно.
Включваме фурната да загрее на 220 градуса. След като е загряла, поставяме хляба да се пече.
Печенето продължава за около 35-40 минути.
След като се изпече, вадим от тавичката и оставяме да изстине.
Лесният ръжен хляб е готов.
Коментари