Начин на приготвяне
Пресейте двата вида брашно и ги сложете в купа. Добавете щипка сол. Излейте водата с разтворената в нея мая и една с.л. мед. Започнете да месите докато получите гладко, еластично тесто.
Ако е необходимо добавете при месенето още малко брашно. Сложете тестото в купа.
Покрийте с парче найлон и кърпа. Оставете на топло докато удвои обема си.
Втасалото тесто извадете на набрашнена повърхност. От него си откъснете малко парче. Направете го на топка и поставете в застлана с хартия за печене голяма тава.
Намажете топчето с четка потопена във вода и поръсете обилно с маково семе. От останалото тесто направете еднакви по големина и тегло фитили.
Разположете ги около топчето като леко ги завиете за да се доближат едно до друго.
Поръсете хляба с брашно и с помощта на остър нож прорежете фитилите.
Изчакайте 20 минути докато се отпусне тестото. Изпечете ръжения хляб спирала на 200 градуса в предварително загрята фурна за около 35-40 мин.