Начин на приготвяне
Продуктите и рецептата са описани в едно от най-старите произведения в проза на латински език ''De agri cultura'', около 150 год. преди нашата ера!
Затоплете леко гроздовата шира и разтворете маята в нея.
Пресейте брашното в купа, добавете кимиона, анасоновите семена, ситно нарязания дафинов лист и настъргания пармезан. Започнете да месите. Прибавяйте по малко от свинската мас, докато тестото поеме цялото количество.
Сложете тестото в купа, покрийте с кърпа и оствете на топло докато тестото удвои обема си.
На парче хартия за печене посипете брашно. Сложете върху него втасалото тесто. Премесете го съвсем леко. С помоща на остър нож направете срезове.
Прехвърлете хартията с тестото в тава. Оставете за 30 мин. докато се отпусне тестото.
Изпечете древноримския хляб с гроздов сок на 180 градуса в предварително загрята фурна до приятен загар.
В оригиналната рецепта не е посочено какво е сиренето. Сметнах за най-уместно да сложа пармезан.
Опитайте нещо различно, надявам се да ви хареса!
Коментари
Хлябът наистина е страхотен! Много ароматен, пухкав и вкусен! Ще се радвам да опиташ!