Начин на приготвяне
Измиваме и почистваме добре шкембето и го слагаме на котлона в тенджера да се свари (може да използваме готово сварено или бланширано).
В случая аз съм използвала телешко шкембе в тарелка, което не е сварено.
Агнешкото шкембе се сварява най-бързо и лесно, докато телешкото и свинското ще трябва няколко часа варене, за да стане готово и да омекне.
Сваряваме си шкембето, но без да слагаме сол, докато не омекне съвсем (който желае може да си настърже малко морковче и лук за аромат).
След това го изваждаме от тенджерата и към един литър от бульона на шкембето си добавяме горещото прясно мляко. Слагаме също малко черен пипер и сол на вкус.
Свареното вече шкембе си го нарязваме на ситни парченца. Взимаме си един тиган и в него нагорещяваме масълцето.
Добавяме си към него брашното и червения пипер и ги запържваме за около една-две минутки.
После към тях си слагаме няколко лъжици от бульона на шкембето и внимателно бъркаме, за да се получи еднородна и хомогенна смес.
Тази запръжка си я изсипваме обратно в тенджерата с бульона и си добавяме нарязаното шкембе.
Оставяме готовата супа да поври за няколко минути още, след което я сваляме от котлона и можем да я разсипваме по купичките.
Шкембе чорбата се яде още гореща и добре овкусена с оцет, нарязан на ситно чесън и стрити люти чушлета (който обича люто).