Мамината шкембе чорба

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
1367912002
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Където и да отидем, никога няма да забравим вкуса на мамината шкембе чорба"

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 600 г
  • олио - 100 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 2 щипки
  • оцет - 50 мл
  • чесън - 3 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера сложете вода да заври. Когато е готова, попарете шкембето за 2-3 минути и веднага го остържете с нож от вътрешната страна. След това го изчистете и от външната страна.

Ако има зацапани места ги измийте или остържете с ножа заедно с ципата. Измийте го отново много добре, поставете го в дълбока тенджера и го залейте със студена вода. Включете котлона и оставете да ври, като постоянно доливайте вода.

Телешкото шекмбе се вари 2-3 часа. Когато шкембето се свари, се вади от тенджерата, оставя се да изстине и се реже на дребни парченца. Бульона от шкембето го посолете и варете още 15-20 минути.

Добавете към него червеният пипер, прясното мляко и олиото. Счукайте чесъна и го залейте с оцета.

Когато сервирате чорбата, първо в купичка сложете от шкембето, сложете от бульона и подправете със чесновата смес.

Мамината шкембе чорба е много вкусна.

Бележка: Ако не ви се чака да се свари шкембето, може да ползвате и готово от магазина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: