Начин на приготвяне
Заделете по едно малко парченце от всички зеленчуци. Обелете доматите и ги нарежете на парчета. За направата на гаспачо испанците най-често използват сорт Пера - крушовидни, месести и много ароматни домати. Важно е и да са добре узрели.
Обелете и нарежете и красавицата, почистете чушката, чесъна и лука и също раздробете на парчета.
Сложете всички зеленчуци в блендер заедно със солта, оцета, около 100 мл вода и зехтина. Включете да се смелят до много фино пюре и ако все пак не е толкова фино, прецедете през фина цедка.
Доовкусете с още оцет и сол, ако е необходимо, и оставете в хладилник, за да се изстуди добре.
Преди да поднесете, пригответе така наречените тропесони за едно истинско испанско гаспачо. Те представляват мънички кубчета от всеки от зеленчуците, от които сте направили лятната студена супа. Нарежете малките заделени парченца от зеленчуците на ситни кубчета и ги подправете със сол, оцет и зехтин.
Разсипете охладеното испанско гаспачо в купички и във всяка сложете по 3-4 кубчета лед (не много големи).
Поръсете със зехтин и поднесете заедно с купичка от тропесони и друга с крутони.
Добър апетит!