Начин на приготвяне
Измиваме добре лещата с няколко води. Слагаме в тенджера и наливаме 2 и 1/2 л или 3 л вода. Слагаме джоджен и сол на вкус. Варим лещата и когато е почти готово /сварена/, слагаме обелен и нарязан на кубчета картоф (1 бр.).
Когато се посвари, прибавяме белени цели скилидки чесън (3 бр.) или повече по вкус. В отделен съд загряваме зехтина и пържим белени и нарязани на ситно морков и лук. Прибавяме и колбас, също нарязан на ситни кубчета.
Пържим всичко, като разбъркваме, и след няколко минути /приблизително 2-3 мин/, прибавяме червен пипер (1 к.л.) и брашно (1 с.л.) . Към тях с непрекъснато разбъркване наливаме малко гореща вода, да се получи кашичка.
Изливаме получената смес във врящата леща, като разбъркваме непрекъснато.
Слагаме е доматено пюре (1 с.л.) и варим още 5-10 минути на слаб огън. При необходимост по време на готвене доливаме топла вода.
Коментари