Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Еклери»Еклери с какаова глазура

Еклери с какаова глазура

Еклери с какаова глазура2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
180 мин.
Порции
4
"Ето как изглежда изкушението в най-чист вид"

Необходими Продукти

  • За парено тесто
  • брашно - 3 ч.ч. (500 г)
  • краве масло - 1 г пак. (250 г)
  • сол - 1 щ.
  • вода - 1 л
  • яйца - 8 бр.
  • За крема
  • прясно мляко - 1 1/2 л.
  • захар - 2 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • жълтъци - 6 бр.
  • краве масло - 1 м. пак. (125 г)
  • ванилия - 1 бр.
  • За глазурата
  • какао - 50 г на прах
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - малко
  • кокосови стърготини - 1 пак.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на пареното тесто:

1 литър вода се сварява, заедно с 1 голям пакет краве масло. Прибавят се предварително пресятото брашно и щипка сол. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица и на слаб огън, до получаването на гладко парено тесто, което да се отделя от съда. Сваля се от огъня, премества се в друг съд и се оставя да се охлади.

Когато изстине, към тестото започват да се прибавят едно по едно яйцата. Бърка се непрекъснато. Тестото трябва да поеме хубаво яйцата и да стане хомогенно. Върху тава, покрита с хартия за печене, се разпределя тестото с лъжица (една лъжица се равнява на един еклер). Еклерите се пекат на 180 градуса за около 30-40 мин. (до златисто).

Приготвяне на крема:

750 мл прясно мляко се сварява заедно с 2ч.ч. захар. Отделно в купа се разбиват 6 жълтъка, останалите 750 мл прясно мляко и 2 ч.ч. предварително пресято брашно.

Сместа се изсипва на тънка струя към кипналото мляко. Добавят се ванилия и краве маслото. След това се оставя да изстине.

Приготвяне на глазурата:

Какаото и захарта се смесват с малко вода и се оставя да заври. Ври на слаб огън, докато се сгъсти малко.

Еклерите се пълнят с крем. Може да използвате шприц. Аз ги пълня с една голяма спринцовка (50 мл, от аптеката). Топват се в какаовата смес до половината и още топли се поръсват с кокосови стърготини.

Престояват в хладилник да се постегнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: