Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шоколадов Сладкиш»Сладкиш Ах с какаова глазура

Сладкиш Ах с какаова глазура

Сладкиш Ах с какаова глазура
Снимка: Маги Стоянова
1 / 2
26/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
30
"Един сладки, който със сигурност е заслужил името си. Само едно парче от него ще ви накара да ахнете от удоволствие"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч. 3 %
  • олио - 1/2 к.ч.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • брашно - 2 ч.ч. (предварително пресято)
  • орехи - 1/2 ч.ч. смлени
  • ванилия - 2 прахчета
  • За глазурата
  • масло - 125 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • какао - 2 с.л.
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 есенция
  • по желание за украса
  • кокосови стърготини - или захаросани пръчици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготовление на блата:

С миксер разбиваме яйцата със захарта, постепенно добавяме киселото мляко с разтворената в него сода, олиото, смлените орехови ядки, брашното и ванилиите.

Изсипваме сместа в предварително намазнена и набрашнена тавичка и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем около 20 минути до готовност, като проверяваме с клечка за зъби да не е глетав блатът. След като го извадим оставяме напълно да изстине.

През това време приготвяме глазурата по следния начин: Нарязваме маслото на парчета и смесваме с пудрата захар в тенджерка, която поставяме на слаб котлон да се разтопи захарта.

Прибавяме прясното мляко, какаото и есенцията и разбъркваме хубаво до получаване на гладка маса. Варим около 10-12 мин. до леко сгъстяване.

Блатът се нарязва на ромбоиди и се залива с готовата глазура, по желание се наръсва с кокосовите стърготини или цветните захарни пръчици и се оставя за 1-2 часа да стегне глазурата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка: