Начин на приготвяне
Крокембуш е френски конусовиден празничен сладкиш, направен от малки еклерчета, пълни с крем или друг пълнеж. Те са закрепени с карамел и обвити в карамелени конци. Не е много труден за направа, макар да изглежда така.
Излейте водата в тенджерка, сложете кравето масло, щипка сол и поставете на котлона. Когато водата заври, добавете наведнъж брашното, примесено с бакпулвера. Бъркайте, докато тестото започне да се отделя от стените на съда.
Отдръпнете тенджерката от котлона и прибавете, едно след друго, яйцата, бъркайки енергично до хомогенизирането им в тестото. Застелете голяма тава с хартия за печене.
Напълнете сладкарски шприц с тестото за еклери и започнете да правите върху хартията малки еклерчета. Оставете разстояние, при печенето се надуват. Изпечете еклерите в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Готовите еклери охладете на решетка.
С телена бъркалка разбийте за кратко жълтъците със захарта. Добавете брашното и прясното мляко. Хомогенизирайте и ароматизирайте с ванилията и лимоновата кора. Сложете съда на загрят котлон и бъркайте, докато кремът за еклери се сгъсти. Охладете.
С помощта на шприц напълнете еклерите с крем. Разтопете захарта и водата до светъл карамел. В подходяща чиния или поднос наредете кръг от еклери, като ги слепвате с капки карамел. Направете еклерите на пирамида.
Натопете вилица в течния карамел и изтеглете конци, които завъртете около пирамидата от еклерчета. Поръсете със сладки перли, едра захар или други захарни фигурки по ваш вкус. Вашият десерт Крокембуш е готов!
Източник на рецептата: Cucina moderna- италианско кулинарно списание!
Коментари