Начин на приготвяне
Маята и захарта се разтварят в 300 мл топла вода. Сместа се оставя на топло да втаса. След като започне да образува пяна, се добавя счуканата таблетка витамин С.
Брашното се пресява със солта. Добавя се закваската и се замесва меко тесто. Меси се 10 минути, след което се слага в намазан с мазнина съд и се покрива с намаслено фолио. Оставя се за 20 минути на топло.
Тестото се измесва още веднъж върху посипана с брашно повърхност и се разделя на 3 части. Две от тях се държат покрити, а от третата се прави правоъгълник с дължина 20 см. Двата му края се съединяват, като силно се притискат. Шевът трябва да е отгоре.
След това тестото леко се разтегля от средата към краищата, като се поглажда с ръце, докато се получи приблизително правилен цилиндър с дължина около 25 см. По същия начин се оформят и останалите части от тестото.
Франзелите се слагат в леко намаслена и посипана с брашно тава. Отгоре им се правят диагонални разрези с нож. Оставят се на топло, за да втасат (60÷90 минути).
В това време фурната се загрява до 220°С.
Франзелите се намазват с разбитото яйце с помощта на четка и се пекат 15-20 минути. Оставят се да изстинат върху метална решетка.
Ядат се, докато са пресни.
Френските Франзели са готови.
Коментари