Френски десерт с ябълки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Френски десерт с ябълки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
17/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"Много нежен и вкусен десерт с ябълки"

Необходими Продукти

  • ябълки - 4 бр.
  • масло - 60 г
  • брашно - 100 г
  • яйца - 4 бр. XL
  • сметана - 250 г (35%)
  • прясно мляко - 250 г
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • ром - 1/3 ч.л. есенция
  • канела - 1 щипка, по желание
  • захар - 100 г кристална
  • пудра захар - за поръсване
  • кафява захар - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета.

Загрейте маслото, като заделите малка част от него за намазване на тавата и още малко за добавяне към сместа.

В загрятото масло сотирайте ябълките и когато омекнат леко, сложете при тях кафявата захар и канелата.

Бъркайте минута-две до хубав светло карамелен цвят, но внимавайте да не станат на каша - трябва да си стоят на отделни парченца, макар и меки.

Сипете ябълките в тавичка, обилно намазнена и разпределете равномерно по дъното.

Разбийте яйцата до втечняване и в никакъв случай на пяна. Към тях налейте сметаната, млякото, течните екстракти от ванилия и ром и малкото заделено масло (може да е меко или разтопено, но не студено и твърдо).

Към течната смес сипете захарта и бъркайте до разтопяването й. Накрая сложете брашното и разбийте с телена бъркалка до гладка смес, която да е по-рядка от смес за палачинки.

Залейте ябълките в тавата с приготвената смес и печете в загрята за 180 градуса фурна за около 30 минути.

Ябълковият сладкиш е готов, когато придобие златист загар, стегнал е и при продупчване с клечка, тя излиза суха.

Оставете десерта да изстине, поръсете обилно с пудра захар и поднесете.

Много нежен и вкусен Френски десерт с ябълки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тодорова
Тодорова
Много благодаря за прекрасната рецепта. Аз сложих 200 мл, сметана, 200 мл. мляко и пекох около 50 минути. Стана великолепно.
02.01.2022 15:05
1
1
Покажи всички подкоментари