Начин на приготвяне
Обелете лука и го нарежете на ситно. Задушете го в олиото до омекване. Прибавете настъргания морков и ситно нарязаните гъби. Разбъркайте и гответе 3-4 минути.
Измийте булгура под течаща вода с помощта на ситна решетка.
Добавете булгура и разбъркайте. Добавете 1 ч.ч. топла вода, овкусете с универсална подправка, чубрица и ако е необходимо сол.
Гответе докато течността се изпари. Отстранете съда от котлона и охладете плънката.
Почистете лозовите листа от дръжчиците. Бланширайте ги във вряла вода, докато променят цвета си.
Оформете сармичките, като във всяко листо поставите по една с.л. от плънката. Свийте и оформете сармичките. Може да използвате и машинка за навиване на сарми.
Подредете постните сарми в дълбок съд и ги притиснете с помощта на чиния, за да не се развият при варенето. Налейте топла вода и покрийте сармите.
Гответе на бавен огън до извирането на течността. Лозовите сармички са готови когато булгурът омекне напълно.
Може да сервирате с кисело мляко.
Добър апетит!