Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от леща»Канадска дребна зелена леща с кимион

Канадска дребна зелена леща с кимион

AMATbOP#235475AMATbOP#235475
Новак
83919
Канадска дребна зелена леща с кимион2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • зелена леща - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • моркови - 1 бр. малък
  • кимион - 1 ч.л.
  • лют червен пипер - 1 ч.л.
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • масло - 25 г
  • зехтин - 50 г за готвене
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • бульон - 1 кубче от зеленчуци
  • вода - 3/4 малка тенджера
  • домати - 1 консерва белени на кубчета
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сок от лимон - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Може и без предварително накисване на лещата, но аз си я накисвам.

Измива се лещата. Нарязват се главата лук, морковът, обелват се скилидките чесън. Те също се нарязват и всичко заедно с лещата се сварява с кубче зеленчуков бульон в средна тенджера на силен огън (6), докато заври, и после на по-слаб огън (4).

Добавят се зехтинът и доматите от консервата.

Когато вече къкри, се прави запръжка от маслото и подправките на силен огън за кратко, след което, докато още е течно, се излива в лещата, да си ври заедно с нея.

Вари се 40 - 50 минути.

Много харесвам тази леща яхния заради кимиона, уникален вкус придава.

Накрая си я гарнирам със сок от лимон вместо ябълков оцет.

Дребната зелена леща идва от Канада, регион Saskatchewan (Саскачуан). Климатът, почвата, слънцето и като цяло условията на подпочвените води благоприятстват за качествата ѝ, въпреки температурните амплитуди в региона. Този сорт леща увира много бързо и зърната запазват целостта си и са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: