Начин на приготвяне
Може и без предварително накисване на лещата, но аз си я накисвам.
Измива се лещата. Нарязват се главата лук, морковът, обелват се скилидките чесън. Те също се нарязват и всичко заедно с лещата се сварява с кубче зеленчуков бульон в средна тенджера на силен огън (6), докато заври, и после на по-слаб огън (4).
Добавят се зехтинът и доматите от консервата.
Когато вече къкри, се прави запръжка от маслото и подправките на силен огън за кратко, след което, докато още е течно, се излива в лещата, да си ври заедно с нея.
Вари се 40 - 50 минути.
Много харесвам тази леща яхния заради кимиона, уникален вкус придава.
Накрая си я гарнирам със сок от лимон вместо ябълков оцет.
Дребната зелена леща идва от Канада, регион Saskatchewan (Саскачуан). Климатът, почвата, слънцето и като цяло условията на подпочвените води благоприятстват за качествата ѝ, въпреки температурните амплитуди в региона. Този сорт леща увира много бързо и зърната запазват целостта си и са много вкусни.