Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с патладжани и нахут

Мусака с патладжани и нахут

Живка ГеоргиеваЖивка Георгиева
Иноватор
1494243701
Мусака с патладжани и нахут
Снимка: Живка Георгиева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"На сочна мусака не се кани - те гладните ще я надушат и сами ще дойдат на масата"

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 кг
  • нахут - 1 консерва
  • домати - 2 бр.
  • телешка кайма - 300 г
  • лук - 1 глава
  • чубрица
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин - за готвене
  • за заливката
  • яйца - 5 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • царевично брашно - 2 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на ситно и задушете лука в 1 с.л. зехтин за готвене.

Каймата разбийте с водичка, за да се раздроби по-лесно, и щом лукът хване леко златист загар, прибавете.

Докато се запържи каймата, настържете доматите и прибавете. Оставете да поизврат.

Патладжаните предварително нарежете на кубчета, осолете и оставете 15 минути, за да им излезе горчивината. Измийте.

Прехвърлете ги в тенджерата. Добавете подправки и консервата нахут.

Задушете известно време, след което долейте с вода на нивото на продуктите. Похлупете с капака и оставете да се сготвят.

Пригответе заливката за мусака, като разбиете яйцата с млякото и брашното и малко сол на вкус.

Прехвърлете мусаката в голяма тава.

Залейте равномерно мусаката с патладжан с яйчената смес и запечете до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: