Начин на приготвяне
Нарязваме патладжаните на колелца, посоляваме ги и ги оставяме 1 час, да се отдели водата, след което ги изстискваме и изпържваме в загрято олио от двете страни.
В отделен съд запържваме ситно нарязаните глави лук, настъргания морков и по желание може да прибавите малко целина.
Когато зеленчуците омекнат, добавяме мляното месо и запържваме и него. Овкусяваме продуктите със сол и черен пипер на вкус, както и с половин връзка ситно нарязан магданоз.
Нареждаме половината патладжани в предварително намазнена тава. Отгоре разстиламе запърженото овнешко и покриваме с останалите патладжани.
Върху тях нареждаме доматите, нарязани на колелца и печем в умерена фурна до готовност.
Разбиваме яйцата с прясното мляко, заливаме мусаката и запичаме в гореща фурна за кратко. По желание поднасяме с кисело мляко.