Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Говежда мусака с патладжани

Говежда мусака с патладжани

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Говежда мусака с патладжани1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г говежда или телешка
  • лук - 4 глави
  • патладжани - 4 бр.
  • домати - 500 гр.
  • зехтин - 3 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • заквасена сметана - 150 г
  • яйца - 1 бр.
  • бульон - 1 кубче, месен
  • магданоз - 2 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • арпаджик - 10 глави
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме патладжаните, нарязваме ги на кубчета без да ги белим, посоляваме и оставяме за 30 минути да се отцедят от горчилката в сито. След това изплакваме, подсушаваме и пържим в зехтин до омекване.

В маслото запържваме ситно нарязания лук и прибавяме обелените и пасирани домати.

Изчистваме и обелваме арпаджика и го смесваме с каймата.

В намазана с мазнина тавичка редим ред патладжани, ред смляно месо и лукчета, посоляваме всеки ред, поръсваме с черен пипер и прибавяме дафиновия лист.

Заливаме с подправените с кубче бульон домати и чаша вода.

Печем ястието завито с фолио в умерена фурна на 180 градуса около 45 минути.

Заливаме със сметаната, разбита с яйцето, и допичаме до зачервяване.

При сервиране поръсваме с магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: