Начин на приготвяне
Измиваме патладжаните, нарязваме ги на кубчета без да ги белим, посоляваме и оставяме за 30 минути да се отцедят от горчилката в сито. След това изплакваме, подсушаваме и пържим в зехтин до омекване.
В маслото запържваме ситно нарязания лук и прибавяме обелените и пасирани домати.
Изчистваме и обелваме арпаджика и го смесваме с каймата.
В намазана с мазнина тавичка редим ред патладжани, ред смляно месо и лукчета, посоляваме всеки ред, поръсваме с черен пипер и прибавяме дафиновия лист.
Заливаме с подправените с кубче бульон домати и чаша вода.
Печем ястието завито с фолио в умерена фурна на 180 градуса около 45 минути.
Заливаме със сметаната, разбита с яйцето, и допичаме до зачервяване.
При сервиране поръсваме с магданоз.