Торта Павлова с летни плодове

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-PieroniЧирак15427157
25/07/2019
"Не може да стоим така спокойно, като знаем, че тази великолепна торта мръзне ей така в хладилника - самотна, неизядена "
Приготвяне20 мин.
Готвене300 мин.
Общо320 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо482
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Противно на мненията, които изчетох, ще ви кажа, че това е един от най-лесните десерти, които съм правила. Не е бърз, защото целувчената смес съхне около 5 часа, но друго трудно няма.

Торта Павлова в създадена в чест на руската балерина Анна Павлова след турнето и в Нова Зеландия през 1920 г! Класическият вариант е с целувчен блат и бита сметана, украсена с ягоди.

В купа изсипете белтъците. Добавете щипка сол и разбийте с миксер за 5 мин. Добавете 3-4 капки лимонов сок и на порции започнете да прибавяте захарта, като разбивате на най-високата степен на миксера.

Сместа трябва да е гъста и лъскава. Върху парче хартия за печене очертайте кръг с d. 22 см. Изсипете в средата целувчената смес и с помощта на лъжица разнесете до очертанията на кръга, като изтегляте стените нагоре.

В средата на сместа трябва да се образува кладенче.

Прехвърлете внимателно хартията с оформената торта в тава и сложете в предварително загрята на 110°C фурна без вентилатор за около 5 часа.

Извадете изсъхналия блат и охладете на решетка.

Разбийте добре охладената сметана (ползвам подсладена и затова не слагам допълнително захар при разбиването) на гъст крем. Напълнете целувчената черупка с разбитата сметана.

Украсете тортата Павлова с череши, праскови, зърна грозде.

Искам само да допълня, че битата сметана не овлажнява целувчения блат и той си остава хрупкав до последното парче!

Източник на рецептата: италианското кулинарно списание Cucina moderna!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар