Ментов кекс

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Ментов кекс
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Няма кекс, който да не може да стане още по-вкусен, ако обогатите вкуса му с мента"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • захар - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 125 мл слънчогледово
  • какао - 2 с.л. горчиво
  • ментов сироп - 1 к.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилия - 1 прахче
  • прясно мляко - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Счупете яйцата в купа, добавете захарта и разбийте с миксер до гладък и гъст крем.

Излейте на струйка олиото и прясното мляко.

В друга купа размесете добре брашното, бакпулвера и ванилията. На порции ги добавете към течната смес.

Излейте ментовия сироп, бъркайки внимателно сместа отдолу-нагоре с дървена лъжица. Отделете си една купичка от кексовата смес, сложете какаото и разбъркайте до получаване на равномерен тъмен цвят!

Разредете кафявата смес с 3-4 с.л. прясно мляко.

Намаслете и набрашнете форма за кекс. Изсипете половината от светлата смес, върху нея изсипете кафявата и добавете останалата светла!

Потопете до дъното нож в средата на формата и го прекарайте в кръг, за да получите красива шарка.

Изпечете ментовия кекс на 175°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30-35 мин. Охладете кекса на решетка.

Поръсете с пудра захар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: