Начин на приготвяне
Стръковете заедно с листата на ментата се измиват и се накъсват или нарязват на едро. Слагат се в тенджера и се заливат с 1 литър и половина студена вода.
Похлупват се и се оставят в хладилника между 24 часа и 36 часа.
След това листата се прецеждат през цедка и хубаво се изстискват, за да си пуснат максимално аромата.
Към сока се прибавят 1 килограм захар и 2 чаени лъжички лимонтузу. Бърка се интензивно до разтварянето им.
За да се оцвети в зелено, се използва зелена хранителна боя. Ако не желаете изкуствени оцветители, можете да я пропуснете.
Готовият сироп се налива в стъклени бутилки с капачки и се съхранява в хладилник.
Поднася се разреден с газирана или минерална вода, кубчета лед, листенца мента и резен лимон за свежест.
Ментовият сироп е готов.