Печена цяла пуйка на фурна

КристинаКристинаНовак291017
29/07/2019
Приготвяне60 мин.
Готвене300 мин.
Общо360 мин.
Порции15
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо258
  • Преглеждания за месеца122
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • пуйка - около 6 - 7 кг.
  • масло - 50 г
  • лимони - 1 бр.
  • портокали - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • За плънката
  • ориз - 1 ч.ч. бланширан дългозърнест
  • мариновани гъби - 500 г
  • лук - 2 глави
  • олио
  • сол
  • чубрица
  • червен пипер
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимонът и портокалът се нарязват на шайби и с тях се покрива цялата пуйка. Оставя се да престои така цяла вечер. На сутринта цитрусите се махат и пуйката се намазва с разтопеното масло, поръсва се със сол, черен и червен пипер.

По желание може да приготвите плънка: Запържва се лукът. Към него се добавят измитият ориз (аз използвам бланширан дългозърнест, защото не се слепва дори и при по-дълга термична обработка) и отцедените гъби. Слагат се подправките, доливат се 2 чаши вода и се оставя сместа да ври на слаб котлон до полуготовност на ориза (около 15-20 мин).

Когато плънката е готова се пълни пуйката, след което отворът се зашива или прихваща с безопасна игла. Доливат се 1-2 чаши вода.

Пуйката се пече с гърдите нагоре за около 2 часа на 170 градуса, като се завива с домакинско фолио. След като изтече това време, градусите се увеличават на 200 за още 2 часа - 2 часа и 30 минути.

Накрая се маха фолиото и се оставя за около половин час или докато пълнената пуйка придобие хрупкава коричка.

Забележка: Добре е, докато печете цялата пуйка на фурна, от време на време да поливате пуйката с отделените от нея сокове в тавата.

Времето за печене може да варира според фурната, която използвате.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар