Начин на приготвяне
Изцедете сока от лимон директно в прясното мляко и изчакайте няколко минутки, за да се пресече.
Сипете содата и след като шупне, добавете олиото, пресятото брашно, солта и захарта.
Разбъркайте тестото за содена питка с шпатула или лъжица, защото ще е лепкаво.
Бъркайте за кратко, докато започне да се отделя от стените на съда и с намазнени ръце го оформете на топка. Не трябва да е твърдо тестото, за да може да бухне.
Сложете в намазнена тавичка, с пръсти сплескайте леко и направете вдлъбнатинки с върха на пръстите си.
Изпечете питката в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, след това редуцирайте температурата на 175-180 градуса за още около 10 минути или до суха клечка. Преди 20-тата минута не отваряйте фурната.
Готовата содена питка оставете за няколко минути да поизстине, но не напълно и я разчупете все още леко топла на вашата трапеза.
Добър апетит!