Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Содена питка без кисело мляко

Содена питка без кисело мляко

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Содена питка без кисело мляко
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
02/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Семпла, но невероятно вкусна - питка мечта"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 220 мл
  • брашно - 310 г
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • лимонов сок - 4 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 2 щипки
  • захар - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изцедете сока от лимон директно в прясното мляко и изчакайте няколко минутки, за да се пресече.

Сипете содата и след като шупне, добавете олиото, пресятото брашно, солта и захарта.

Разбъркайте тестото за содена питка с шпатула или лъжица, защото ще е лепкаво.

Бъркайте за кратко, докато започне да се отделя от стените на съда и с намазнени ръце го оформете на топка. Не трябва да е твърдо тестото, за да може да бухне.

Сложете в намазнена тавичка, с пръсти сплескайте леко и направете вдлъбнатинки с върха на пръстите си.

Изпечете питката в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, след това редуцирайте температурата на 175-180 градуса за още около 10 минути или до суха клечка. Преди 20-тата минута не отваряйте фурната.

Готовата содена питка оставете за няколко минути да поизстине, но не напълно и я разчупете все още леко топла на вашата трапеза.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: