Начин на приготвяне
Ако искате по-голяма содена питка, удвоявате количествата на продуктите без яйцето, то остава 1 брой.
В купа се пресява 320 г брашно и се обърква с бакпулвера и солта. В друга купа се разбива, първо, киселото мляко със содата.
След това се добавят яйцето и олиото. Разбива се пак и сместа се изсипва при брашното.
Замесва се тесто, като при месенето се добавя още малко брашно.
Тестото се оставя покрито или в купа да си почине 15 минути.
След това върху лист хартия за печене си оформяте содена питка с диаметър около 20 см.
Предварително намажете хартията с мазнина. Аз забравих и на две места малко ми залепна, но не е фатално. Отгоре се набожда с вилица.
Питката се слага да се пече на програма bake- 160 °C. 10 минути от едната страна и 10 от другата. Обръщането става за минута. Просто обръщам питката и махам хартията.
Във видеото може да видите как изглежда вече готова и изпечена сСодена питка с кисело мляко, изпечена в еър фрайъ
Източник: Вкусни рецепти с Валерия
И не забравяйте - содената питка за бъдни вечер трябва да е постна!
Коментари