Моята сполучлива риба по гръцки на фурна

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф78323610441
03/08/2019
Приготвяне25 мин.
Готвене25 мин.
Общо50 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо353
  • Преглеждания за месеца353
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • пъстърва - 3 бр. (около 500 гр., всяка)
  • лимони - 2 бр., сока от цитруса
  • лимон - 1 бр., нарязан на шайби
  • сол и черен пипер на вкус
  • зехтин - 5 с.л.
  • стръкчета копър - 3 бр.
  • за соса:
  • каперси - 4 - 5 с.л.
  • риган - 1 с.л., изсушена подправка
  • масло - 2 с.л.
  • копър - ½ връзка, пресен
  • лайм - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пъстървата почистваме от перки, хриле и коремни вътрешности. Люспите не отстранявам, защото ще използвам само рибното филето ѝ за консумация.

Ако обичате кожата на рибата, тогава ще трябва да я почистите от люспи. Аз лично я предпочитам по този начин, защото става по-бързо.

Почистената и измита риба овкусяваме със сол и черен пипер. Изцеждаме сока от цитрусите и го смесваме със зехтина.

Заливаме рибата с лимонения дресинг и фолираме съда за 1 час на хладно.

Най-вкусна ще стане обаче, ако я приберете в хладилник за едно денонощие. Заслужава си чакането.

След което (или на следващия ден) приготвяме книжни пакетчета от алуминиево фолио.

Изрязваме правоъгълник, който е съобразен с големината на рибата.

Намазняваме добре повърхността. Поставяме рибата и прибавяме 1/3 от лимонената марината.

В кухината поставяме по 2-3 лимонени резена и стръкче пресен копър.

Така процедираме с трите пъстърви.

Прищъпваме двата края на фолиото и накрая горната част, оформяйки плик, в който ще се изпече пъстървата.

Подреждаме опакованата риба в подходяща тавичка и я поставяме във фурната.

Изпичаме рибата до готовност, като термичната обработка е около 20-25 минути.

Не се притеснявайте, ако по време на термичната обработка част от соковете се излее в тигана. Те ще влязат в дресинга по-късно.

Щом пъстървата се изпече, я оставяме за 10-20 минути на страна да почине.

Отстраняваме фолиото и махаме кожата на рибата. Поставяме печената пъстърва я в порционни чинии.

В нагорещен тиган загряваме маслото, прибавяме лимонения рибен сос от печенето и каперсите.

Намаляваме температурата и прибавяме скилидките чесън цели, стрития ароматен риган и нарязания копър. Сосът е готов.

Махаме скилидките, защото те вече са овкусили с аромати.

Заливаме рибата на фурна със соса, непосредствено преди консумация.

Аз сполучливата риба по гръцки на фурна гарнирам с още лайм, защото съм луда по цитрусите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар