Специална солено-сладка салата

03/08/2019
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо175
  • Преглеждания за месеца175
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • зелена салата - 3 - 4 шепи, микс свежи листа
  • ябълки - 1 бр. зелена
  • фоа гра - - 30 г ( гъши или патешки пастет от цял дроб)
  • патешки хамон - 20 г (сушено магре)
  • патешки воденички - 100 - 120 г. сварени или конфитирани
  • кедрови ядки - 3 с.л.
  • Дресинг
  • балсамов оцет - 4 с.л. бял
  • зехтин - 5 с.л.
  • мед - 1 с.л. или на вкус, течен
  • сол - на вкус
  • розмарин - 1 щипка, пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свежите листа за салата се измиват и отцеждат хубаво. Може да се ползва микс от различни, а може и само един вид, например къдрава маруля - зелена и с тъмно червеникави краски.

Патешкият хамон се реже на много тънки ивици, но той така или иначе по принцип се продава вече филетиран обикновено. Тъй като не е лесно да се открие, може да го заместите с обикновен хамон или прошуто.

Воденичките се нарязват на парченца, ябълката също.

Гъшият или патешки дроб - микуит, или по-познато фоа гра, се реже на тънки парченца. Трябва да се нареже, докато е студен, защото иначе се размеква.

Приготвя се дресинг, като се разбъркат добре всички продукти за него. Може да се добави още от някои от продуктите, които ви харесват да преобладават.

В купа се смесват салатените листа, ако са големи, се накъсват небрежно.

Слагат се воденичките, ябълката и кедровите ядки и всичко това се овкусява с дресинга.

Салатата се прехвърля в красива купа или салатиера и отгоре се поставят небрежно парчетата фоа гра и патешки хамон.

Ако желаете, може да капнете и малко балсамова редукция върху всичко, за да контрастира още повече сладко-соленият привкус.

Добър апетит!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар