Начин на приготвяне
В купа се разбиват яйцата със захарта, бие се с миксер до побеляване. Добавя се олио, прясно мляко и брашното от лимец, елда и бяло брашно, пресято с бакпулвера. Разбърква се с лъжица на кексова смес и се разделя в две купички.
В чашка с 2-3 с.л. вода и малко от тестото от едната купа се разбърква какаото, сипва се в едната купа и се разбърква да се получи еднородна смес.
В тавичка 24 см диаметъра намазана с олио и поръсена с брашно или върху хартия за печене си сипва в средата от бялата смес 2 с.л. Точно в средата на бялата смес се сипва 2 с.л. смес с какао и така, докато свършат смесите.
Печем в загрята фурна 180°C, докато забита клечка излезе без тесто. Изважда се и леко охладена се срязва на два блата с къдрав нож.
В купа се разбива течна сметана, заквасена сметана, кисело мляко и мед. Желатинът се разбърква с 30 мл вода и оставяме да набъбне, после се разтваря за 10-12 секунди в мв и леко охладен се смесва с крема.
Обелена праскова се нарязва на кубчета и смесваме с крема.
В чиния поставяме един блат, намазва се обилно със сметанов крем, като се заделя малка част без плодове за намазване отгоре. Върху крема се разпределят пресни малини и покриваме с малко крем.
Захлупва се с втората половина от блата, отгоре се измазва с крем и оставяме за 2-3 час да стегне в хладилника.
Изважда се лятната торта декорираме с пресни малини, листа мената и шоколадови топчета.
По края се поръсват смлени какаови бисквити. Толкова е свежа и лека тази лятна торта Зебра, че хапвате с наслада през лятото.
Да ви е вкусно!