Лятна торта с плодове

Лятна торта с плодове
Снимка: Цветанка Цветанова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Веднага си режем парченце, защото сме си поставили за цел да опитаме всички вкусни торти"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 3 бр.
  • вода - 50 мл.
  • захар - 1 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • за сиропа
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • кафява глазура за торти - 100 г
  • за крема
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • глазура за торти - 100 г
  • масло - 50 г
  • за пълнежа и украсата
  • плодове - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се слагат в купа с водата и се разбиват, добавя се 1 ч.ч. захар и се разбива 20 минути. Добавя се и останалата захар и се разбива още 15 минути. Брашното се смесва с бакпулвера и се разбърква.

С шпатула се разбърква сместа и се добавя с пресяване брашното. Пече се в тортена форма с падащ ринг, намаслена и посипана само на дъното с брашно. След изпичане се изважда внимателно от формата и се оставя да изстине.

През това време се прави сиропът, като млякото и захарта се слагат на котлона да врят около 20 минути.

Добавя се начупената на парченца глазура и се разбърква енергично до стопяване на шоколада. Блатът се връща във формата, залива се с получения сироп.

Плодовете се нарязват на дребно. Сметаната се разбива с миксер.

Слагат се плодовете върху шоколадовия сироп (вече леко изстинал) и половината от сметаната се заглажда отгоре.

Шоколадът се разтопява с маслото и се смесва със останалата сметана (желателно е да е с шпатула, за да не е хомогенна сместа). Нанася се върху бялата сметана и се заглажда до ръба на формата.

Украсява се по желание. Аз използвах резенчета пъпеш, праскови (нектарини) и банан на колелца. Може да си оставите малко сметана за розички върху плодовете. Преседява 2-3 часа в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: