Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Лятна торта Зебра с плодове

Лятна торта Зебра с плодове

Лятна торта Зебра с плодове
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Може да е торта, но е лека - успокояваме ви, ако пазите талия и се въздържате от десерти - на този няма да успеете да устоите"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • олио - 100 мл
  • прясно мляко - 150 мл
  • брашно - 200 бяло
  • брашно от лимец - 150 г
  • брашно от елда - 3 с.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • какао - 2 с.л.
  • крем
  • сладка сметана - 200 г
  • заквасена сметана - 150 г
  • кисело мляко - 150 г
  • мед - 2 - 3 с.л.
  • желатин - 1 пакет
  • праскова - 1 бр.
  • малини - 1 к.ч.
  • гарниране
  • шоколадови топчета
  • мента - листа
  • бисквити - 3 бр. с какао
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата със захарта, бие се с миксер до побеляване. Добавя се олио, прясно мляко и брашното от лимец, елда и бяло брашно, пресято с бакпулвера. Разбърква се с лъжица на кексова смес и се разделя в две купички.

В чашка с 2-3 с.л. вода и малко от тестото от едната купа се разбърква какаото, сипва се в едната купа и се разбърква да се получи еднородна смес.

В тавичка 24 см диаметъра намазана с олио и поръсена с брашно или върху хартия за печене си сипва в средата от бялата смес 2 с.л. Точно в средата на бялата смес се сипва 2 с.л. смес с какао и така, докато свършат смесите.

Печем в загрята фурна 180°C, докато забита клечка излезе без тесто. Изважда се и леко охладена се срязва на два блата с къдрав нож.

В купа се разбива течна сметана, заквасена сметана, кисело мляко и мед. Желатинът се разбърква с 30 мл вода и оставяме да набъбне, после се разтваря за 10-12 секунди в мв и леко охладен се смесва с крема.

Обелена праскова се нарязва на кубчета и смесваме с крема.

В чиния поставяме един блат, намазва се обилно със сметанов крем, като се заделя малка част без плодове за намазване отгоре. Върху крема се разпределят пресни малини и покриваме с малко крем.

Захлупва се с втората половина от блата, отгоре се измазва с крем и оставяме за 2-3 час да стегне в хладилника.

Изважда се лятната торта декорираме с пресни малини, листа мената и шоколадови топчета.

По края се поръсват смлени какаови бисквити. Толкова е свежа и лека тази лятна торта Зебра, че хапвате с наслада през лятото.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: