Шакшука с патладжан

05/08/2019
"Добавете към традиционната Шакшука и патладжан - още по-вкусно се получава "
Приготвяне30 мин.
Готвене55 мин.
Общо85 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 538
  • Преглеждания за месеца508
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • патладжани - 1 кг нарязан на шайби
  • олио - 60 мл за намазване на патладжана
  • чесън - 4 скилидки
  • магданоз - 1/2 връзка
  • червен пипер - 1 с. л.
  • кимион - 1/3 ч. л. смлян
  • чушки - 1 зелена, люта
  • лук - 1 глава кромид
  • домати - 250 г нарязани на кубчета
  • доматен сок - 400 мл
  • захар - 10 г
  • оцет - 20 мл
  • сол
  • черен пипер
  • яйца - 4 бр.
  • сирене - 50 г натрошено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Посоляваме нарязаният патладжан и го слагаме в гевгир, за да се отдели горчивият сок (за 20-30 минути). Измиваме го и го подсушаваме.

Подреждаме го в тава, покрита с хартия за печене. Подправяме го със сол и черен пипер и го намазваме с олио (50 мл).

Печем патладжана на 220 градуса за 30 минути, като на 15-тата минута го обръщаме. Изваждаме го от фурната и го нарязваме на едри парчета.

Прехвърляме го в купа заедно с червения пипер, кимиона, накълцаните чесън, магданоз и чушка. Разбъркваме всичко.

В дълбок тиган запържваме лука за 2-3 минути. Прибавяме доматите, доматения сок, захарта, оцета, сол и черен пипер на вкус и готвим 5-6 минути.

Добавяме патладжаните към соса и варим 3-4 минути. С лъжица оформяме 4 кухини, в които чукваме яйцата.

Поръсваме шакшука с натрошеното сирене и готвим под капак 10-12 минути.

Поръсваме с магданоз и сервираме с хрупкав хляб.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар