Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Миш маш»Шакшука с печен патладжан

Шакшука с печен патладжан

Галя НиколоваГаля Николова
Готвач
1992k5693
Шакшука с печен патладжан
Снимка: Галя Николова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Идеята да добавим печен патладжан към класическото арабско ястие Шакшука се оказа доста сполучлива"

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 голям
  • олио - 30 мл за намазване на резените патладжан
  • чесън - 3 скилидки
  • магданоз - 1/2 връзка
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1/3 ч.л.
  • люти чушки - 1 зелена
  • лук - 1 глава кромид
  • домати - 200 г нарязани на кубчета
  • доматен сок - 300 мл
  • захар - 10 г
  • лимонов сок - 20 мл
  • оцет - 10 мл
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • яйца - 4 бр.
  • сирене - натрошено за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжанът се измива и се обелва. Нарязва се на филии с дебелина около 1 см. Посоляват се и се слагат в гевгир, за да се отдели горчивият сок (около 20 минути). Изплакват се с вода и се подсушава с домакинска хартия.

Шайбите патладжан се намазват обилно с мазнината и се поръсват със сол и черен пипер. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна 25 минути, като от време на време се обръщат, за да се запекат равномерно от двете страни.

Междувременно в купа се смесват накълцаните скилидки чесън, магданозът, лютата чушка, червеният пипер и кимионът.

Когато патладжанът е готов, се изважда от фурната и се нарязва на едри парчета. Добавя се в купата с подправките и всичко се разбърква добре.

В тиган се загрява 1 с.л. мазнина и в нея се запържва нарязаният на ситно лук за 2-3 минути на умерен огън. Прибавят се доматите на кубчета и се готвят 4-5 минути, докато омекнат.

Сипва се доматеният сок и сосът се оставя да къкри още 5 минути.

Прибавят се захарта, лимоновият сок и оцетът. Разбърква се.

Към соса се добавя патладжанът и се разбърква, докато всичко се смеси добре. Вари се 3-4 минути.

С дървена лъжица се оформят 4 кухини и в тях се чукват яйцата.

Натрошава се сирене на вкус.

Тиганът се покрива с капак и готвенето на Шакшука продължава 7-10 минути или докато яйцата се приготвят по ваш вкус.

Ястието Шакшука се подправя със сол и черен пипер и се поръсва с листенца магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: