Начин на приготвяне
Патладжанът се измива и се обелва. Нарязва се на филии с дебелина около 1 см. Посоляват се и се слагат в гевгир, за да се отдели горчивият сок (около 20 минути). Изплакват се с вода и се подсушава с домакинска хартия.
Шайбите патладжан се намазват обилно с мазнината и се поръсват със сол и черен пипер. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна 25 минути, като от време на време се обръщат, за да се запекат равномерно от двете страни.
Междувременно в купа се смесват накълцаните скилидки чесън, магданозът, лютата чушка, червеният пипер и кимионът.
Когато патладжанът е готов, се изважда от фурната и се нарязва на едри парчета. Добавя се в купата с подправките и всичко се разбърква добре.
В тиган се загрява 1 с.л. мазнина и в нея се запържва нарязаният на ситно лук за 2-3 минути на умерен огън. Прибавят се доматите на кубчета и се готвят 4-5 минути, докато омекнат.
Сипва се доматеният сок и сосът се оставя да къкри още 5 минути.
Прибавят се захарта, лимоновият сок и оцетът. Разбърква се.
Към соса се добавя патладжанът и се разбърква, докато всичко се смеси добре. Вари се 3-4 минути.
С дървена лъжица се оформят 4 кухини и в тях се чукват яйцата.
Натрошава се сирене на вкус.
Тиганът се покрива с капак и готвенето на Шакшука продължава 7-10 минути или докато яйцата се приготвят по ваш вкус.
Ястието Шакшука се подправя със сол и черен пипер и се поръсва с листенца магданоз.