Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Гъбена Супа»Гъбена супа с моркови и лук

Гъбена супа с моркови и лук

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Гъбена супа с моркови и лук
Снимка: marcheva14
1 / 4
06/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Приготвяме вкусна гъбена супа с моркови и лук за всички, които не са убедени, че можем да хапваме добре и без месо"

Необходими Продукти

  • печурки - 500 г гъби
  • лук - 1 бр. голяма глава стар
  • моркови - 2 бр., големи
  • червен пипер - 1 с.л.
  • зехтин - 4 с.л.. разделени
  • масло - 2 с.л.разделени
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. смлян
  • индийско орехче - 1/4 ч.л. смляно
  • самардала - 1 щипка за вкус
  • зеленчуков бульон - 1 бр. кубче
  • бяло вино - 50 мл сухо
  • вода - около 1.5 л
  • копър - наситнен
  • и още
  • сметана 22% - 200 мл
  • прясно мляко - 50 мл
  • чесън - 1 скилида
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистват се гъбите (ползвала съм кралска печурка, тя е по-ароматна) и се нарязват на филийки , не е необходимо да са много тънки.

Морковите се нарязват на шайби, а лукът се наситнява.

В дълбока тенджера с дебело дъно се наливат 2 с.л. зехтин и 1 с.л. масло, сгорещяват се и се прибавят всички зеленчуци, да се задушат, докато останат на мазнина.

Налива се виното и се оставя за 1-2 минути да се изпари и да остане само аромат от него и се налива около 1.5 в топла вода, прибавя се зеленчуковият бульон, разбърква се и супата се оставя на умерен котлон, да ври за около 30 мин, до готовност на гъбите.

По време на варенето се посолява, ако е необходимо, защото готовите бульони съдържат повече сол и се посипва черен пипер, прибавя се индийското орехче за вкус, щипката самардала и наситнен копър.

Към края на готвенето се налива цялата сметана, разбърква се с телена бъркалка и се прибавя и прясното мляко. Оставя се само да кипне и се сваля от котлона.

В останалата мазнина, маслото и зехтин се сгорещяват на тиган и се прибавя червен пипер и наситнен чесън. Енергично се разбърква, само докато се усети приятен аромат от пипера, сваля се от котлона и се излива в супата.

Оставя се само да клокне и се сваля от котлона.

Гъбената супа с моркови и лук е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: