Начин на приготвяне
Почистват се гъбите (ползвала съм кралска печурка, тя е по-ароматна) и се нарязват на филийки , не е необходимо да са много тънки.
Морковите се нарязват на шайби, а лукът се наситнява.
В дълбока тенджера с дебело дъно се наливат 2 с.л. зехтин и 1 с.л. масло, сгорещяват се и се прибавят всички зеленчуци, да се задушат, докато останат на мазнина.
Налива се виното и се оставя за 1-2 минути да се изпари и да остане само аромат от него и се налива около 1.5 в топла вода, прибавя се зеленчуковият бульон, разбърква се и супата се оставя на умерен котлон, да ври за около 30 мин, до готовност на гъбите.
По време на варенето се посолява, ако е необходимо, защото готовите бульони съдържат повече сол и се посипва черен пипер, прибавя се индийското орехче за вкус, щипката самардала и наситнен копър.
Към края на готвенето се налива цялата сметана, разбърква се с телена бъркалка и се прибавя и прясното мляко. Оставя се само да кипне и се сваля от котлона.
В останалата мазнина, маслото и зехтин се сгорещяват на тиган и се прибавя червен пипер и наситнен чесън. Енергично се разбърква, само докато се усети приятен аромат от пипера, сваля се от котлона и се излива в супата.
Оставя се само да клокне и се сваля от котлона.
Гъбената супа с моркови и лук е готова.