Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Студени супи»Плодова супа»Домашен ванилов сладолед със супа от сливи

Домашен ванилов сладолед със супа от сливи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Домашен ванилов сладолед със супа от сливи
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Обожаваме сладките и освежаващи летни предложения - нека да е лято!"

Необходими Продукти

  • За сладоледа
  • жълтъци - 6 бр.
  • захар - 100 г
  • ванилия - 1 шушулка
  • прясно мляко - 500 мл
  • сметана - 250 мл течна, сладкарска, 35% масленост
  • За супа от сливи
  • сливи - 500 - 600 г червени (Червена афъзка или Санта Роса)
  • бяло вино - 70 мл
  • кафява захар - 100 г
  • китайски билки - 1 к.л. mикс (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя сладоледът, като се разбият жълтъците със захарта. Към тях се налива млякото, слага се ванилията - начупена, и се бъркат на водна баня 8 минутки при температура не по-висока от 80 градуса.

Към сместа се налива сметаната на тънка струйка. Парченцата ванилия се изваждат и само може да се изстържат и добавят зрънцата от вътрешността.

Разбърква се добре, изстива и се налива в две подходящи за замразяване купички с капак.

Слага се във фризер за 12 часа, след това хубаво се разбива, за да няма кристали, може това да стане и в блендер, ако сладоледът се е втвърдил повечко, но по принцип е толкова мек и нежен, че трудно става твърд дори и при много продължително замразяване.

Купите отново се прибират във фризера, докато се готви супата от червени сливи.

За нея разполовете плодовете и извадете костилките. Поръсете със половината кафява захар и оставете за 15 минути да пуснат сокче.

Сложете на котлона при слаб огън бялото вино с лимоновите кори и останалата захар. Варете 10 минутки под капак и добавете сливите с отделеният сос и китайските билки.

Варете още 10 минути и махнете лимоновата кора.

Разсипете плодовата супа гореща в малки десертни купички и във всяка сложете от сметановия сладолед на топка или както ви хареса.

Поднесете на момента, за да не е разтопен сладоледът при сервиране, разбираемо от топлината на горещата супа. Трябва да има контраст топло - студено и да се консумира веднага.

Просто разкош!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: